Logo Deutsch-Duits Sitemap Contact
Welkom in Duitsland De ambassade Buitenlandse en Europese politiek Informatie voor Duitse staatsburgers Economie Cultuur
Duitsland en Nederland - de bilaterale betrekkingen
Bezoek MP Balkenende aan Berlijn op 10-10-02
Duitsland en Nederland - de bilaterale betrekkingen
De betrekkingen tussen Duitsland en Nederland zijn intensief en worden gekenmerkt door vertrouwen. Dit geldt niet alleen voor onze uitstekende verhouding als buren, maar ook voor ons partnerschap in een groot aantal internationale instellingen en organisaties, vooral de Europese Unie en de NAVO. De bilaterale betrekkingen worden door veelomvattende kontakten op officieel, maar ook op informeel en particulier niveau gedragen. Alle gebieden: politiek, economie, scholen en universiteiten, cultuur etc. maken deel uit van deze betrekkingen.

Wat de buitenlandse politiek betreft bestaat tussen Duitsland en Nederland een hoge mate aan overeenstemming. Dat geldt vooral voor de Europese veiligheid en defensie, de NAVO, de toekomst van de transatlantische betrekkingen alsmede de Verenigde Naties. Hart van Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van defensie is het op 30 augustus 1995 in dienst gestelde 1ste Duits-Nederlandse Corps in Munster.

Bijzonder intensief zijn de economische betrekkingen tussen onze beide landen. In 2001 stond Nederland op de zesde plaats van onze handelspartners. Omgekeerd was Duitsland in 2001 de belangrijkste handelspartner voor Nederland. Het totale volume van de bilaterale handel bedroeg in 2001 102 miljard euro.

Op basis op het in 1961 afgesloten culturele akkoord hebben de betrekkingen tussen beide landen zich dynamisch ontwikkeld. Nabijheid, taalverwantschap, culturele en economisch-sociale overeenkomsten verlenen de bilaterale betrekkingen op onderwijsgebied bijzondere intensiteit. Naast een veelvoud aan directe, niet door de overheid ge├»nitieerde contacten tussen culturele instellingen in beide landen zijn het vooral de153 jumelages tussen steden, de ca. 150 partnerships tussen scholen, ca. 650 coöperaties tussen hogescholen, voor scholieren alsmede een groot aantal uitwisselingsprogramma`sde omvangrijke activiteiten van de 6 Euregios, die de pijlers vormen van de cutlurele en maatschappelijke uitwisseling.

Verder
bezoeken over en weer
overzicht
Duitsland en Nederland - de bilaterale betrekkingen
Thema`s van de buitenlandse politiek
Duitse Europese politiek
Interessante links naar de politiek (hyperlinks)
impressum

Zeichnung "Hallo Nachbar! ... Dag Buurvrouw!" © Mat Rijnders